Aj majster tesár sa utne! 9 osvedčených rád pred tým, ako sa pustite do rekonštrukcie Vašej nehnuteľnosti!

17. 2. 2021

Ak ste riešili alebo riešite otázku bývania, tak to určite poznáte. Spočiatku venujete každú voľnú chvíľku realitným portálom a hľadáte Váš vysnívaný domov. Ak ste odvážnejšie typy, tak ste ochotný kúpiť byt v pôvodnom stave, prijať výzvu a pustiť sa do rekonštrukcie. Lepší prípad je, ak máte jasnú víziu o tom, ako má Vaše hniezdočko vyzerať. Za každých okolností však platí, že ak chcete, aby sa Vaša predstava naplnila, čaká Vás náročná cesta plná kompromisov, sĺz (nielen šťastia) a stavebného odpadu. Vyhnúť sa nepríjemnostiam Vám môže pomôcť zopár našich osvedčených rád.


  1. Myslite dopredu - navnímajte si súčasný stav nehnuteľnosti, premyslite si prípadné zmeny dispozície. Všímajte si okolie a jeho atmosféru. Inšpirujte sa na dostupných platformách plných estetických a praktických nápadov (instagram, pinterest …), ukladajte si všetky obrázky, ktoré sa Vám páčia. Nadväzujú totiž na radu číslo 2.
  2. Nekombinujte viac štýlov - vo vybraných obrázkoch si vyberte na všetky miestnosti štýl, ktorý sa bude prepájať v celej nehnuteľnosti. Neodporúča sa kombinovať viacero výrazných materiálov. Menej je niekedy viac. Príliš výrazné prvky (ornamentové obklady, dlažby, sedačka) sa Vám časom “okukajú”. Doplnky však znesú a je ich jednoduché vymieňať. Doprajte si výraznejšie prvky radšej v tejto forme.
  3. To bola stále tá príjemnejšia časť, ale prechádzame na stavebnú časť, kde ak spravíte chybu, môžete si poškodiť duševné zdravie. Výber spoľahlivej stavebnej firmy alebo profesistov je dôležitý krok pri Vašej rekonštrukcii (vedeli by sme Vám o tom hovoriť). Preverte si ich prostredníctvom referencií a vopred si jasne dohodnite podmienky, kde neopomeňte bod č. 4
  4. Stanovte si presné termíny. Vyvarujte sa hovoreným dohodám a radšej si všetko zabezpečte zmluvne alebo prostredníctvom písomnej komunikácie.
  5. Nebuďte vy ten, kto zdržiava procesy. Za časové sklzy nemusí zodpovedať len stavebná firma alebo majster. Materiály za Vás asi len ťažko vyberú. Dlažba, dvere, podlahy, ktoré máte vyhliadnuté je potrebné objednať v dostatočnom časovom predstihu. Čakacia doba v súčasnej situácia nemusí byť pár dní, ale aj týždne, či mesiace.
  6. Kontrola, kontrola a ešte raz kontrola. Bolo by krásne spoliehať sa na ľudí a veriť, že procesisti vedia čo robia. Realita býva často iná. Navštevujte svoju nehnuteľnosť pravidelne a verte, že aj keď nie ste stavebný odborník, tak zle stierky, či krivú podlahu si všimnete. A čím rýchlejšie, tak tým menej bolestivé sú nápravy.
  7. Konzultujte s realizátormi čo všetko sú schopní zabezpečiť a koho ešte musíte dohodnúť. Od stavebnej firmy, ktorá zabezpečuje hrubá práce, natiahnutie elektriky neočakávajte, že Vám spravia kuchynskú linku. Pri bežnej rekonštrukcii sa najčastejšie prestrieda murár, maliar, stolár, elektrikár, obkladač vodár a kúrenár. Pozor, neverte ak Vám jednotlivec tvrdí, že je majster na všetko. 
  8. Ak všetko prebehlo úspešne, tak vy ste len prah od prvej noci vo Vašom byte. Máme pre Vás ešte jedno odporúčanie. Snažte sa všetky stavebné detaily dotiahnuť ešte pred sťahovaním. Lebo na chýbajúce lišty, či zárubne si rýchlo zvyknete a už ich len ťažko dorobíte.
  9. Vedeli ste, že až 70% emócie z bytu tvoria doplnky, kvety a textílie? Z domu si domov vytvoríte práve nimi.

 

Veríme, že Vám naše rady pomohli a aj vďaka nim bude Vaša rekonštrukcia príjemnou spomienkou na budovanie Vášho nového domova.