Prehrešky pri prerábke bytu

25. 5. 2022

Prerábanie bytu nie je veru až taká sranda, ako sa na prvý pohľad zdá. Môže sa všeličo pokaziť. Každý priestor má svoje špecifiká a musí vyhovovať aj vkusu a potrebám svojich majiteľov. Pri zariaďovaní sa však môžete držať určitých pravidiel, aby ste sa vyhli nepríjemným pocitom a aby ste sa v konečnom výsledku cítili naozaj ako doma.


Menej je niekedy viac

Týmto pravidlom je dobre riadiť sa aj v prípade interiérového dizajnu. Existujú ľudia, ktorí majú v sebe zakorenenú zberateľskú povahu a ,,škrečkujú” všetko čo sa dá. V interiéri sú to najčastejšie doplnky a dekorácie, tie však majú atmosféru domova dotvárať a nie stať sa dominantnými. Najideálnejšou voľbou je vybrať si menej dekorácií, ktoré potom v kombinácii s nábytkom krajšie vyniknú. Ak aj vy patríte ku ,,škrečkom a zberateľom”, v rámci doplnkov sa zamerajte na minimálne množstvo. Ak by ste sa predsa len rozhodli ukázať niečo zo svojich zberateľských kúskov, vyberte si na ne konkrétne miesto a nerozkladajte ich po celom interiéri.  


Predstavivosť ako najlepší kamarát

Pri listovaní časopisu alebo letáka s nábytkom či prezeraní inšprirácií na Pintereste vás možno osloví nejaký konkrétny kúsok. Vždy si ho predstavte na konkrétnom mieste a položte si otázku, či sa vám tam naozaj hodí. Sám osebe totiž môže vyzerať dobre, ale v kombinácii s ostatným zariadením nebude fungovať. Ak sa vám páči určitý štýl, snažte sa ho zakomponovať do každej z miestností, aby sa prelínal celým interiérom a jednotlivé izby navzájom medzi sebou ladili.


Zmätok vo farbách

Nezariadená miestnosť je ako nepopísaný list papiera. Najskôr vymaľujete stenu svojou obľúbenou farbou a až potom sa snažíte doladiť nábytok a dekorácie? Robíte chybu! Dizajnéri to robia presne naopak, vhodnú farbu hľadajú spolu so vzorkami hlavných textílií – pohovky, kobercov a závesov. Najjednoduchším základom budú biele steny. Sú typické napríklad pre interiér v severskom štýle. Pozor si dajte aj na množstvo použitých farieb – vyberte si jednu hlavnú farbu a ďalšie dve doplnkové. Dekorácie môžete ladiť do rôznych odtieňov týchto farieb.


Najčastejšie prehrešky pri zariaďovaní interiéru


Nevhodné osvetlenie

Pri výbere žiarovky je dôležité pozerať nie len na svietivosť, ale aj na farbu svetla. Práve farba svetla určuje, či sa doma budete cítiť príjemne. Najideálnejšou voľbou je siahať po žiarovkách, ktoré stimulujú denné svetlo. Modrasté chladné tóny vo vás môžu vyvolať nepríjemné subjektívne pocity. Možno si myslíte, že farba svetla je len detail, ale aj malé detaily dotvárajú výsledný efekt celku. 


Nepresné rozmery

Pri nákupe nábytku sa neriaďte odhadom, ale majte pripravené presné rozmery a meter v ruke. Odporúčame vám zakresliť si pôdorys bytu - rozvrhnite si na papieri množstvo nábytku a aj jeho rozmiestnenie. Keď už budete mať všetko pripravené, môžete sa vrhnúť do nákupov. 


Nepraktické riešenia

Mikrovlnná rúra v kuchyni vo výške očí? Na pohľad to síce vyzerá fajn, ale manipulácia s horúcim jedlom v takejto výške je dosť nebezpečná. Pri zariaďovaní vždy myslite hlavne na bezpečnosť!  


Chaos pod nohami

Každá miestnosť s inou podlahou? Zabudnite na to, pretože inak sa vám nepodarí z interiéru vytvoriť jednotný celok. Najlepšou voľbou je mať rovnakú podlahu všade. Samozrejme, toaleta a kúpeľňa môže byť poňatá samostatne. Zútulniť izby vám pomôže aj koberec, no neumiestňujte ho do stredu izby. Koberce by mali byť vždy ukotvené o nejakú časť nábytku. 

Čaká vás v najbližšej dobe prerábanie a zariaďovanie interiéru? Veríme, že všetko prebehne podľa predstáv a bez zbytočných komplikácií.